Overlay GIF Phone Icon

صادرات به عراق؛ فرصتی مهم برای آغاز تجارت

دکتر هومن باسره

صادرات به عراق یکی از فعالیت‌های پرسود و جذاب برای بازرگانان و تجار ایرانی است. ایران از جمله کشورهایی است که در زمینه صادرات انواع محصولات به کشورهای خارجی، به‌خصوص کشورهای همسایه مانند عراق، ترکیه، افغانستان، پاکستان، امارات و قطر، عملکرد خوبی از خود نشان داده است.

با توجه به آمار، میزان صادرات ایران به عراق در ۸ ماهه اول سال ۱۴۰۲، معادل ۶.۲ میلیارد دلار بوده است و با رشد ۳۰ درصدی و افزایش مبادلات بین دو کشور، پیش‌بینی می‌شود که میزان صادرات کالا به عراق به رکورد جدید ۱۰ میلیارد دلار در سال برسد.

در سال گذشته، عراق از ۱۱ کشور مختلف حدود ۷۰ میلیارد دلار کالا وارد کرده است که به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند:
۱. ماشین‌آلات و تجهیزات حمل و نقل: شامل ۳۸ درصد از کل واردات عراق. کشورهای صادرکننده عبارتند از: سوریه (۱۸ درصد از کل واردات)، چین (۱۴ درصد) و ایالات متحده (۶ درصد)
۲. کالاهای تولیدی: شامل ۲۷ درصد از کل واردات عراق
۳. سوخت‌های معدنی: شامل ۱۰ درصد از کل واردات عراق
۴. مواد و محصولات شیمیایی: شامل ۷ درصد از کل واردات عراق.

کالاهای مختلفی از ایران و کشورهای دیگر وارد عراق می‌شوند که به شرح زیر است:
۱. کالاهایی که از ایران وارد عراق می‌شوند، شامل:
- غلات و محصولات کشاورزی: گندم، برنج، عدس، مرکبات و سیب‌زمینی
- لوازم الکترونیکی و خانگی: تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی و سایر لوازم
۲. کالاهایی که معمولاً فقط از عراق تامین می‌شوند و واردات از خارج از عراق ندارند، شامل: نفت خام، روغن‌های نفتی، طلا، قیر نفت، خرما، انجیر و آناناس است. این محصولات اصلی‌ترین کالاهای صادراتی اقتصاد عراق را تشکیل می‌دهند.

علاوه بر، محصولات پلاستیکی، مصالح ساختمانی، ماشین‌آلات، پوشاک، محصولات چوبی و دیگر کالاها نیز به عراق صادر می‌شوند. معمولاً درخواست‌های زیادی برای کالاهای زیر در عراق وجود دارد:
۱. خرما: خرما یک محصول اصلی در عراق است و انواع خرما از تمامی نقاط کشور به عراق صادر می‌شوند.
۲. محصولات کشاورزی: محصولات کشاورزی مانند گندم، برنج، سیب‌زمینی و سبزیجات نیز درخواست زیادی دارند. این محصولات می‌توانند به عنوان غذای پایه مصرفی در عراق عرضه شوند.
۳. مصالح ساختمانی: مصالح ساختمانی مانند سیمان، آجر، چوب و فولاد نیز درخواست زیادی دارند. با توجه به توسعه زیرساخت‌ها در عراق، این محصولات مورد نیاز هستند.
۴. محصولات الکترونیکی و لوازم خانگی: موبایل، تلویزیون، یخچال، ماشین لباسشویی و دستگاه‌های الکترونیکی دیگر در عراق مورد استفاده قرار می‌گیرند. بازار مصرفی برای این محصولات به دلیل رشد جمعیت و توسعه فناوری در حال افزایش است.
۵. محصولات پزشکی و دارویی: داروها، وسایل پزشکی، تجهیزات بیمارستانی و محصولات بهداشتی در عراق مورد نیاز هستند. این محصولات می‌توانند از طریق شرکت‌های دارویی و تجهیزات پزشکی به عراق صادر شوند.
۶. محصولات غذایی و آشامیدنی: محصولات غذایی مانند روغن، لبنیات، قهوه، شکر و نوشیدنی‌های غیر الکلی در عراق مورد استفاده قرار می‌گیرند. بازار مصرفی برای این محصولات نیز بسیار بزرگ است.

برخی از محصولات مناسب برای صادرات به عراق عبارت‌اند از:
۱. محصولات پلاستیکی: انواع مواد پلاستیکی مانند لوله‌ها، ظروف پلاستیکی و بطری‌ و محصولات ساخته شده از پلاستیک
۲. مصالح ساختمانی: از جمله انواع کاشی، سرامیک، سیمان، سنگ‌های تراورتن و مرمر
۳. محصولات کشاورزی: مثل سیب، پرتقال، کیوی، هندوانه، سیب‌زمینی، خیار، گوجه‌فرنگی، پیاز و سبزیجات خوردنی
۴. شیرینی‌جات: انواع شیرینی‌ها و خوراکی‌های سرد مانند بستنی‌ها و غیره
۵. محصولات صنعتی و خانگی: ماشین‌آلات و تجهیزات آن، کولر، چیلر، دستگاه‌های سرمایشی و وسایل خانگی برقی
۶. محصولات دارویی و لوازم پزشکی: داروها و لوازم پزشکی.

همچنین کالاهای زیر را می‌توان به‌عنوان بهترین کالاهای صادراتی به عراق معرفی نمود:
۱. ماشین‌آلات و تجهیزات صنعتی: ماشین‌آلات ساختمانی، تجهیزات کشاورزی و صنعتی نیز جزو کالاهای پرسود صادراتی به عراق هستند
۲. پوشاک: انواع پوشاک و البسه نیز به عراق صادر می‌شوند.
۳. محصولات چوبی: مبلمان، تخت‌خواب، کمد و محصولات چوبی دیگر نیز جزو کالاهای صادراتی به عراق محسوب می‌شوند.
۴ و ۵. محصولات پلاستیکی و مصالح ساختمانی که پیشتر به آن اشاره شد.

برای شروع تجارت با کشور عراق باید به نکات زیر توجه و آنها را بررسی نمایید:
۱. عراق از دیرباز اقتصادی وابسته به نفت بوده است، اما در سال‌های اخیر، حوزه کشاورزی نیز رشد کرده است. صادرات غیر نفتی، به خصوص خرما، از اهمیت بالایی برخوردار است.
۲. کالاهای مجاز برای صادرات به عراق:
- براساس قوانین گمرکی، حدود ۸۵۰ نوع کالا دارای مجوز صادرات به عراق هستند و جزو کالاهای مجاز برای صادرات به عراق بشمار می روند. ممنوعیت‌هایی نیز برای واردات وجود دارد، مانند مواد مخدر، وسایل آتشبازی کودکان، اسلحه و مهمات.

* استفاده ار مطلب با ذکر نام منبع و مولف مجاز است

 

 

تأثیر ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ بر مناسبات مسکو و تهران

تحلیل مرکز کارنگی نشان می‌دهد که بازگشت احتمالی دونالد ترامپ به ریاست‌جمهوری آمریکا می‌تواند تأثیرات گسترده‌ای بر روابط روسیه و ایران داشته باشد. این تأثیرات می‌تواند تشدید تحریم‌های اقتصادی، افزایش همکاری‌های نظامی و امنیتی، تغییرات ژئوپلیتیکی و واکنش‌های داخلی در هر دو کشور باشد.

بیانیه اتاق ایران در خصوص همکاری کامل با FATF

اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران با انتشار بیانیه‌ای، پذیرش کامل توصیه‌های FATF و تلاش برای خروج از لیست سیاه را به‌عنوان پیامی شفاف و صریح به جهانیان عنوان کرد.

ممنوعیت ورود کشتی‌های ایران به بنادر کشور دوست، "چین"!

حجم تجارت چین با آمریکا، حدود ۴۴ برابر تجارت چین با ایران بوده است. بنابراین، طبیعی است که چین برای بهره‌مندی از آن تجارت بزرگ‌تر، خط مشی‌های امریکا را در قبال ایران پیگیری و کشورمان را قربانی کند.

ایلان ماسک خواستار حذف اداره حمایت مالی از مصرف‌کننده شد

ایلان ماسک که مشاور کلیدی دولت ترامپ است، خواستار حذف اداره حمایت مالی از مصرف‌کننده شد که اغلب با سرمایه‌گذاران سیلیکون ولی که به دنبال ورود به فضای بانکی هستند، درگیر می‌شود.

از "توسعه منهای دموکراسی" تا اعدام جوان ایرانی‌-سنگاپوری

سیاست و حکمرانی معطوف به توسعه، می‌تواند بسیار هم خشن و بیرحمانه باشد. دهها مثال تاریخی در تایید این ادعا می‌توان ارائه کرد. از دیکتاتوری در برزیل در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ گرفته، تا دیکتاتوری در شیلی در دهه‌های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰، تا حکمرانی فعلی در چین تحت حاکمیت حزب کمونیست.

نورمن بورلاگ؛ مردی که با انقلاب سبز، مانع قحطی در جهان شد

نورمن ارنست بورلاگ دانشمندی برجسته در رشته کشاورزی و پایه‌گذار "انقلاب سبز" بود. انقلاب سبز مجموعه‌ای از روش‌های کاربرد ماشین‌آلات کشاورزی، انتخاب گونه‌های پربازده، استفاده از کودها و بهبود روش‌های آبیاری بود که در اوایل دهه ۱۹۶۰ میلادی رایج شد.